Flyktninger for andre gang

I barndommen var de naboer i et fredelig og vakkert boligområde i Donetsk. Nå er de kjærester og på flukt fra krigen i Ukraina. Bildene paret har med seg fra hjemlandet viser spektakulær natur, moderne byer og suksessfulle idrettsstjerner. Flagget symboliserer en blå himmel og modne hveteåkre, forteller Anastaciia med stolt stemme. -Vi vil at dere skal se alt dette, så dere ikke bare tenker på Ukraina med bilder fra krigen og alt det ulykkelige. -Ukraina er et flott land!

Hvordan er det å være flyktning?

På flukt for andre gang

Anastaciia Zelenkova og Stanislav (Stas) Koltsov er unge og ressurssterke, men har allerede flyktet to ganger i livet sitt. Første gang i 2014, fra urolighetene i barndomsbyen til hovedstaden Kyiv. Nå, åtte år senere, rakk de med en margin på to dager, å sette seg på et fly til Spania før krigen brøt ut. -Vi forsto at det ville bryte ut en krig, forteller Anastacia. Hadde de ikke tatt denne avgjørelsen, akkurat den dagen, ville Stas måttet bli igjen å delta i krigen. De valgte å flykte til Spania, side hun er utdannet spansklærer og i utgangspunktet hadde hun en drøm om å kanskje kunne å bo i Spania noen år. Hun har familie og venner som også har flyktet til Spania, som nå bor midlertidig i Sevilla og Murcia. Hennes far greide ikke å flykte, siden alle menn nå er beordret til å bli i landet. Det at det er obligatorisk å gå i krig er problematisk for mange.

Engasjement hjelper

Paret takket ja til å komme og snakke med våre norske elever, fordi de ville vise frem landet sitt som de er så glad i, og som på mange måter ligner vårt eget kjære Norge. De forteller om engstelse for familie og venner, og setter ord på usikkerhet for fremtiden. På spørsmål om hvordan de tror krigen vil ende, svarer Stas at han tror Ukraina vil vinne krigen om få måneder, siden Russland ikke kan leve med alle sanksjonene fra Europa. Noen områder vil det ta lang tid å bygge opp igjen. -Hva kan vi gjøre for å hjelpe, spør en elev. Det er litt vanskelig å svare på for Stas og Anastaciia, som foreslår at man kan kontakte røde kors eller organisasjonen for flyktninger i Malaga, som til enhver tid vet hva som er mest prekært. -Men dere hjelper også hvis dere engasjerer dere, leser om landet og den urettferdige situasjonen det står i nå, sier Stas.

Vanskelig å finne et sted å bo

Det finnes mange slags flyktninger. Disse to er ganske ressurssterke, men rakk bare å ta med seg hver sin bag med tøy. De har en leilighet i Kyiv som en ukrainsk soldat og venn får bo i mens de er vekk. De har god utdannelse, og jobber remote med IT og spansk språkundervisning, i tillegg til at de nå har tatt seg jobb på et flyktningmottak i Málaga, som oversettere. Likevel er det veldig vanskelig å finne et sted å bo. Prisnivået, og spanske sedvanlige krav om fremvisning av lønnsslipper og ansettelsesavtaler samt regelverket som beskytter okkupanter, gjør utleiere skeptiske.

Paret bor nå midlertidig hjemme hos lærer Magnus Linseth, som for kort tid tilbake tilbød seg å hjelpe med boplass til ukrainske flyktninger, gjennom flyktninghjelpen i Málaga. -Det er mange med akutte behov, og det er uholdbart for oss å bo på mottak, forteller paret, som gjerne vil komme i kontakt med noen som kan hjelpe dem å finne en leilighet de kan leie.

Stanislav og Anastaciia var heldige og kom seg ut av Ukraina to dager før krigen brøt ut.
Ukraina er et fantastisk land med en stolt historie, forteller det unge paret, som tror og håper at krigen er over om noen måneder.

Over 4,4 millioner flyktninger har tatt seg over grenden til andre land, og over 6 millioner er på flukt fra krigsherjede områder til tryggere deler av Ukraina. På grunn av samarbeidsavtaler mellom Ukraina og EU, har alle Ukrainere rett til å reise inn i Spania og bo her i inntil tre måneder. Derfor er det ingen som vet nøyaktig hvor mange flyktninger som befinner seg i landet nå. Ikke alle familier registrerer seg ved et flyktningmottak når de kommer, derfor tar det tid å få oversikt. Flyktningene kommer fra alle samfunnslag, og har med seg et stort spekter av følelser og opplevelser.

Har du noe å leie ut, og ønsker å komme i kontakt med flyktningene, kan du ringe Anastasiia på +38 096 6889 568, eller du kan kontakte Magnus på +47 941 73 477.

Norskeskolen