En flott og viktig FN samling

Tidligere i dag fyltes kultursalen opp til tonene fra sangen «We are the world» Den Norske Skolen, Malaga feirer alltid FN dagen med 7. trinn som arrangører. Da er det tid for refleksjon og ettertanke.

Elevene gikk etter tur fremst på scenen og fortalte om FN som feirer 70 år i år. Men hva står FN for da? Jo, det står for “Forente Nasjoner”. FN ble opprettet rett etter krigen, for at verden skulle slippe å oppleve noe sånt igjen. FN vil at alle barn i verden skal være trygge, få gå på skole og spise seg mette.

Barnas rettigheter står skrevet i barnekonvensjonen. Mange ting som våre norske barn tar som en selvfølge, er kanskje ikke fullt så vanlig andre steder i verden, og noen av rettighetene kan derfor være litt vanskelige å forstå at er så viktige. Med sine morsomme dialoger som forklarer alt litt bedre, viste 7. trinn hva lovene betyr på en måte som passet både de minste og de voksne.

Til høyre: Konferansier Sander ønsket velkommen og holdt styr på alle innslagene. -Du er jo født til å være leder, skrøt læreren hans etterpå.

– Alle barn har rett til å bo sammen med foreldrene sine, med mindre det ikke er bra for dem, leste Lucia høytidelig. – Hvorfor skal de ikke bo med foreldrene? Spurte Kristoffer. -Jeg skal aldri flytte fra mamma! (De i salen lo godt) Så forklarte Lucia at bare de som klarer å ta vare på barna sine, får ha dem.

Dialogene vekslet med god balanse mellom alvor og humor. Barnas rett til et godt helsetilbud, skole, et godt liv og en fremtid, beskyttelse og fred. De viktige ordene understrektes med gode dikt og viktige allsang-versj.


Til høyre: Allsangsjentene i 1. – 3. klasse gynget frem og tilbake, holdt rundt hverandre og sang for full hals. Her synger de “Vi er barn fra forskjellige land” eller “Barn av regnbuen” Småskolen hjalp også til og var med opp på scenen da samlingsstunden ble avsluttet med sangen “Lille fugl”. Arrangørende hadde hatt litt knapp tid til å øve på sangene og var veldig glade for litt hjelp fra de små.

To barn i verden

To barn i verden
Det ene har latter, lykke og liv
Det andre har tårer, hat og krig

To barn er glade
Det ene fordi matteprøven gikk lett
Det andre fordi det ble mett

To barn løper
Det ene fordi skolen er slutt
Det andre for ikke å bli skutt

To barn gråter
Det ene fordi et skrubbsår blør
Det andre fordi foreldrene dør

To barn i verden
Den ene er ti
Den andre ble bare ni

La det bli fred på jorden.

***

 


Over: Det ble to is til hver som takk for innsatsen.  

Tilbake i klasserommet er stemningen på topp:

-Jeg har fått SÅ mye skryt av dere, sier lærer Vigdis.
-Vet dere hva dere har fått mest skryt for?

-Sangen?
-Nei.

-Diktene da?
-Neei.

-Kanskje at vi snakket så tydelig? Forsøker Michael.
-Ja! Sier Vigdis.

-Dere var så flinke til å forklare, og alle snakket så tydelig og fint.
-Det var sikkert fordi vi ikke var nervøse det, sier Sander og forsyner seg med en velfortjent is til.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen