Aktiv fritid – gøy og viktig

Ishockey

Jesper Aune (13) skrenser foran fotografen så isen spruter. Det er Ishockeytrening for juniorgruppa på Club de Hielo, Arroyo de la Miel mandag og onsdag hver uke. Jesper gleder seg til trening hver gang, og har mange triks å vise frem. Jespers store forbilde er fetteren hans Brede Frettem Csiszar, kapteinen på VIF, Vålerenga Ishockey.

Jesper ønsker seg flere med på laget. Før han flyttet til Spania hadde han allerede spilt Ishockey i fem år, og var vant med kamptrening og litt høyere ambisjoner. -Vi er ikke mange nok til å danne et skikkelig lag her, sier han, men forsikrer at det er skikkelig moro likevel.

Jespers mor, Marianne Aune, tror det er så få på trening fordi folk ikke vet om tilbudet.

-Vi Googlet mye før vi reiste fra Norge, forteller hun. – Vi fant til slutt Rickard, en lærer på den svenske skolen i Fuengirola, og fikk info om aktiviteten i Benalmadena gjennom han. Å starte her nede var ikke noe problem. Det er bare å betale treningsavgift så er en i gang. Banen er mye mindre enn i Norge, barna er i alderen 7-12 år (denne sesongen) og alle er på helt ulike nivå. Et par av de største guttene er dyktige, mens noen av de yngste begynte helt fra start med å lære seg å stå på skøyter. Man trenger altså ikke være redd for nivået om man ikke har gått på Ishockeytrening før. Vi trenger flere spillere slik at det kan bli “ordentlig” trening og utfordringer for alle, sier hun.

Utstyrsmessig finnes det noe å låne i ishallen, men Marianne er usikker på størrelser og hvor mye. -Har du utstyr hjemme i Norge, så ta det med, anbefaler hun.

Friidrett

Anisa Buras er 10 år. Hun trener friidrett ved Club Atletismo i Mijas. Hun har bare trent i tre år men hun er veldig talentfull og har allerede vunnet mange store løp. Anisa er ambisiøs, og trener alle dager fra mandag til torsdag.

Anisas far, Mustapha Buras, forteller at det er lett å melde seg inn i klubben, og at man selv kan velge hvor ofte barna skal trene. De valgte denne klubben fordi det er ganske morsomt der, og fordi det er flere familier fra skolen som er med der. På friidrett så er det flere aktiviteter, blant annet hopp, spydkast, kort- og langdistanseløp.

Det aller morsomste for Anisa er løpekonkurransene. Både prestasjonene og idrettsgleden er viktig for Anisa, forteller Anisas far. (bilde privat)

Den 22. februar i år, ble vår Anisa Andalusisk mester på 1000m sprint. Da konkurrerte hun mot 120 jenter etter runder med uttak og kvalifisering. Da ble det TV intervju og hun ble gratulert av selveste ordføreren.
Mustafa kan absolutt anbefale friidretten, og hjelper gjerne til med å få flere unger med i klubben. Det er bare å melde seg på, sier han. Et slikt medlemskap her hjelper også barna å integrere seg i det spanske miljøet og de blir godt kjent med hverandre, avslutter han.

Den Norske Skolen, Malaga startet skoleåret 2014/2015 med å hjelpe elevene i gang med aktivitet både i skolens regi og utenfor skolen. Fortsatt er det hjelp å få om du trenger det. Som en følge av dette arbeidet er det mange elever ved skolen som går på friidretten, og driver med håndball og fotball på forskjellige lag rundt om i distriktet. Flere av ungdommene danser i tillegg Zumba og spiller Padel. Hver mandag er det fortsatt Innebandy på skolen. Ridning er det også noen jenter som har startet opp med, og får dermed både frisk luft, trening og stor mestringsfølelse.
Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Norskeskolen