Skoletur til Parque Ardales, El Chorro

Elevene bykser ut av bussen og tripper utålmodig mens lærerne samler, teller og stiller opp de yngste elevene slik at de kan gå pent på rekke ned til strandområdet. Der blir delt i grupper på tvers av alderstrinn.  Gruppe en skal padle først og gruppe to starter dagen med bading. De som starter i gruppe tre skal ha leik først, imens gruppe fire skal leite etter liv på land og i fjæra.

Kanopadling

Kanopadlingslederne starter med et redningsvestkurs. De som er store eller er vant med å padle får sitte bakerst for å styre kanoen og passe på at de andre har det fint. Turid og Linda sjekker stropper og hjelper ungene trygt på plass i kanoen. Dere blir våte i rumpa, så hvis du ikke har med en ekstra bukse, må du skifte til badetøy først, sier Turid. – Ja, du blir våt i rumpa. Skikkelig. Det blir alle så det er ikke flaut. Legger hun til. -Olivia? Passer denne vesten bedre til deg tror du?


-Og så er det ikke lov å sprute og dytte. Da får dere ikke padle mer, sier Linda. «Culo el primero» det betyr rumpa først på spansk. Ungene fniser og setter seg. Med et lite dytt er de på vei ut.

Etter noen få minutters kaos er alle elevene plassert i oransje appelsinbåter som seiler på kryss og tvers i den gnistrende morgensola.

Den første badegruppa får en kald start, men de modigste er raskt uti som alltid. Frida i andre klasse er en av de tøffeste og hun synes ikke det er så kaldt, men noen frysepinne-syvendeklassinger sitter og tviholder i håndkleet. Vi kaster dere uti sier, Daggi og ler. Da rømmer jeg, sier Marcus. Det blir heldigvis ingen kasting eller rømming. Litt seinere på dagen er det deilig med en dukkert, og det svømmes og hoppes fra brygga. BOMBE!
 
Så er det lunsj. Mange mammaer har tryllet fram hjemmebakte brødskiver og rundstykker, salater og masse annet godt. Det er lov med turkjeks og brus også, og det er flere som har potetgull. – Kan vi leite etter dyr imens vi spiser?
Vil du ha edderkopper i maten? Neeeei!

  
Litt guttebord og jentebord er lov i dag. Spise kan man gjøre sammen med hvem man vil.

Etter lunsjen er inntatt på lange steinbord i skyggen, er det gruppebytte. Alle skal få prøve alt. Her er det badegruppe nummer to som balanserer på rekke i skåningen bort til bukta der badevaktene Daggi og Arne venter.

Lek på spansk og på norsk


På snuplassen er det leker med og uten ball. Siv Martha og Hilde leder elevene gjemnnom flere tradisjonelle leker fra både Spania og Norge, og både med og uten ball. Haien kommer er kjent for de fleste. Rødt lys også, men har du lekt La Bomba? Her er det også påfylling av solkrem og vann imellom slagene.

Livet i Fjæra

Nede i fjæra letes og jaktes det villt på dyr og insekter. Beate har med seg et skriv om hva man kan forvente og finne.. Ingenting av dette ble funnet i dag. Men det ble en seks sju frosker og rompetroll i forskjellige stadier, sier Marit. Det var morsomt å se for elevene. Rumpetroll med bein og uten bein og frosker med og uten hale. Så nå vet vi hvordan de utvikler seg. – Også ble det funnet en bitteliten ferskvannsreke og noen skolopendere. Edderkoppen som ble funnet var alt annet enn bitteliten, men den var det eneste dyret som ikke tålte møtet med Den Norske Skolen, Malaga i dag. Den måtte bøte med livet under noen steiner, men alle de andre dyrene ble sluppet fri etter ekspedisjonen.
Dagens beste fangst, ble gjort av Mathias. Han fanget en stor, grønn gekko!


Det er på tide å dra hjem, og alle har husket å ta med seg alt. Bortsett fra en sekk, en bag, to par sko og fem jakker som ingen savnet lenger. De ble delt ut til slutt, før bussen rullet hjemover. Det beste i dag? – Det var badingen. Ja, også kanoturen, mente Talia. Mest badingen.

Tekst og bilder
Nina Simarud