Workshop utdanningsvalg

Det er en stor jobb å sette seg inn i hvilke utdanningsmuligheter som finnes. Skolene og linjene i inn- og utland har mye å by på, og nyansene er mange. Særlig for tiendeklassingene er utdanningsvalg et veldig stort og alvorlig tema – man vil jo velge så riktig som mulig! Utdanningsvalg er et eget fag i ungdomsskolen, og i dette faget hjelper rådgiver Kurt Robert Eriksen elevene å finne sin vei.

For å stake ut noen stier har tiendetrinn jobbet med å hente informasjon om hvilke linjer man kan gå for å utdanne seg til drømmejobben. De som ikke vet hva de vil bli har funnet noen alternativer og jobbet med dem. Sammen i små grupper eller enkeltvis har de laget presentasjoner og veggaviser som redegjør for en rekke skoler, linjer og retninger. I dag hadde de invitert åttende- og niendetrinn til informasjonsdag, og serverte utdanningsalternativer, saft, kjeks og karameller mens de presenterte arbeidene sine.

Thea har lyst til å jobbe med noe kreativt, og har derfor laget en veggavis som viser hva man kan velge om man vil jobbe med Kunst, arkitektur og design. Marius og Emil redegjør for hva man kan velge innen idrettsfag. Med studiespesialisering kan man bli lærer, psykolog og advokat, men hvis du vil bli lege må du huske å velge realfag, forteller Helena. Jonathan og Anne har sett på Benalmadena Internasjonale College, et lokalt utdannongsløp etter engelsk modell. Sarah og Camilla forteller at man kan studere Språk, samfunnsfag og økonomi ved Rojales på Costa Blanca. Nikolai og Nor har fordypet seg i hvilke yrkesretninger man kan velge med utgangspunkt i grunnkurs elektrofag, og det er ganske mange. – Du kan for eksempel bli bilmekaniker, elektriker og jobbe med data, forteller Nor, og da kan man velge bli “lærling” isteden for å gå årevis på skole.

Norskeskolen