Vi har fått strikkedilla!


Selvstrikkede luer er gøy. Elevene bruker luene sine mye selv om man egentlig ikke trenger lue her i Spania.

Strikkeprosjektet har tatt helt av på femtetrinn.  De fleste har strikket en eller to luer hver, de iherdigste har strikket tre. Lærer Nina Dyregrov forteller at man får kjøpt alt man trenger, både ullgarn og rundpinner, i butikken “Lanas de Noruega” i Fuengirola. Nina hjalp til med vrangbordene, men etterpå har elevene gjort alt selv.- Farger og mønster fikk de velge etter innfallsmetoden. -Noen har tynne striper og noen tykke, noen luer er flerfargede, og en har til og med laget “lus”, forteller hun. (Lus er litt vanskelig, for man må strikke med to tråder, red. anm.) De begynte å strikke i Kunst og Håndverkstimene, men innimellom når det er litt ventetid, får elevene ta fram strikketøyet.

Fell med gangetabell
Fellingen har de også gjort selv.
– Det er Matte! Vi bruker gangetabellen når vi feller, forteller Nora. Jeg for eksempel hadde 67 masker og det er jo nesten 70, så da felte jeg etter sjugangen.

Hvordan gjør du det da?
Da strikker jeg sju masker, og strikker to masker sammen. Det rekker jeg å gjøre ti ganger. Så strikker jeg en runde uten noen sammen, også bruker jeg seksgangen ti ganger..også går det nedover sånn. – Så blir lua tynnere og tynnere, forklarer Nora og viser fram. Snart er lua så tynn at lærer Nina kan tre en trå og knyte den sammen.

Fra venstre: Nora, Isabella og lærer Nina
forteller ivrig om strikkeprosjektet.

Smittsom dille
Isabella forteller at etter hun tok med strikketøyet sitt hjem, og mammaen hennes fikk hjelpe henne litt hvis hun strikket feil. -Nå har mamma begynt å strikke litt også. Hun skulle bare hjelpe meg litt, men nå har hun strikket tre eller fire luer, forteller Isabella. Jeg tror det er fire!
Jørgen har strikket en flott “Rastafari lue”. Stor og kul med plass til masse hår i. Madelein er luenapper.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud