Tennistalent på vei opp

Sofie Aimee Siem (15) har allerede tennisnorges blikk festet på seg, og er rangert som landets beste spiller i sin aldersgruppe. Sofie går siste året på ungdomsskolen på Den Norske Skolen, Malaga, imens hun trener disiplinert mot målet; å bli profesjonell tennisspiller.

Er du veldig god?

-Akkurat nå er jeg rangert som nummer én i landet i min alder, og det er veldig kult, ler Sofie. -Men i gruppe med dem som er ett år eldre, U16, så er jeg rangert som nummer tre eller fire, forteller hun likefrem; uten hverken arroganse eller sjenanse.

Med et boblende vesen og et strålende smil, forteller Sofie om idretten sin. -I fjor kom jeg til finalen i Norgesmesterskapet i tennis som eldste spiller i klassen U14, både i singel (alene) og double (par). Nå i august var jeg NMs yngste spiller, men jeg forstuet håndleddet i første sett og kom bare til kvartfinalen. Men jeg kvalifiserte meg også inn til senior-NM, og der vant jeg den første kampen, men tapte mot en veldig god spiller i andre runde. -Fire andre og jeg fra Stabekk tennisklubb, er blant Norges femten beste spillere, forteller Sofie.

Er du her i Spania for å trene?

-Min grunn for å være her er jo tennisen, men hele familien hadde lyst på et år i utlandet. Vi bor i San Pedro i Marbella, så først tenkte vi på internasjonal skole, men de har så mye lekser og lange dager. Dette er et viktig år for meg på skolen også, så vi valgte å pendle til den norske skolen og får mer igjen for det enn å gå på noe internasjonalt. Det er lite lekser her også, sier hun.

-Det er alltid fotografer på turneringene, forteller Sofie, og sender over flere blinkskudd vi får lov å bruke på nettsiden
Sofie gjorde det bra på banen sammen med double partneren Matylda. -Folk lurer ofte på om jeg er ensom når jeg trener så mye, men jeg er jo sammen med venner hele tiden, sier Sofie.
På turnering. Sofie sikter mot en profesjonell tenniskarriere, og har allerede sponsorene Willson og Luxinlon med på laget

Trener med de beste

-Her i Spania trener jeg på et tennis akademi som heter Tennis Team GP i Marbella. De har mange spillere som kommer inn på forskjellige tider av året, som jeg får sparre med, sier Sofie som forlot treningsmiljøet sitt i Stabekk i Norge til fordel for Marbella i år.

– Jeg er inne i en treningsperiode nå, og trener hver dag med bare meg og trenerne. Her får jeg mer ro til å trene, fordi det er flere anlegg og baner og man kan trene lenger av gangen. I Norge, om vinteren, er det fullbooket hele tiden og jeg får kanskje bare spille en halvtime før det kommer noen andre som skal ha banen. Det er litt mer frihet her til å spille så mye som man vil, treneren min her har også mer tid til meg, og det er bedre vær og jeg kan trene ute om vinteren. Mine hovedtrenere i Norge anbefalte den treneren jeg har nå, og  hun er veldig flink, forsikrer Sofie.

Sofie har ikke funnet noen partner i Spania som hun kan spille turnering med (double) enda, men skal kanskje til Norge og spille norgesmesterskap for lag, og da stiller hun på laget til den gamle klubben sin. Nå i treningsperioden spiller hun med en rekke gode seniorspillere fra hele verden som sparringpartnere. Selv om hun er ung, har hun tenkt å turnere mot dem også.

Hvilke kamper skal du vinne i høst?

-Jeg har lagd en sånn turneringsplan. Først er det den NM lag, og så har jeg en ITF (internasjonal turnering for ungdom under atten år) turnering i Danmark. Så skal jeg enten på en 25.000$ i Oslo. Det er en proff turnering. Det er ikke umulig å vinne kamper, men det er tøft å vinne hele turneringen. -Men ingenting er umulig, ikke sant? Sofie skakker på hodet og vinnerinstinktet  gnistrer i blikket.

Sofie utmerker seg i gymtimene på Den Norske Skolen, Malaga. Her spiller hun volleyball med klassen sin, 10. trinn.

Tilpasset skole for unge talenter

Sofie har gått de to første årene på NTGU, toppidrettsgymnasets ungdomsskole på Bekkestua. Der legges hverdagen til rette slik at elevene får trene hver dag, de får fri til turneringer og leksefri skole. Det er opptaksprøve på NTGU og masse tester man må bestå for å komme inn.

-Er det vanskelig å komme inn på NTGU?

-Du må kunne løpe tre tusen meter, ta hangups, hengende situps, lengdehopp (..) Jeg husker ikke helt hvor mange det var som søkte, men det var ganske mange. Kanskje to eller tre hundre og så kom det inn sekstito elever, forteller Sofie. -For å komme inn i niende- eller tiendetrinn må noen slutte før andre kan ta over den ledige plassen. De har utvidet det nå, så nå får noen flere muligheten, men det er fortsatt vanskelig forteller Sofie.

-Jeg kunne også få fri så mye jeg ville på NTGU, så lenge jeg fylte kravene de satt til meg og fikk bra karakterer og sånt, forteller jenta som allerede er veldig vant til å jobbe med skolearbeidet på egenhånd. -Noen ganger når jeg har vært borte fra skolen og har kommet lenger enn de andre når jeg er tilbake igjen, forteller hun.

Tennis som valgfag i Spania

Sofie sier hun håper at også Den Norske Skolen Malaga vil være fleksibel når treningsperioden er over og turneringene drar igang. Sofie har idretten sin som valgfag, og tar ut noe av denne undervisningstiden som egentrening. -Jeg trener hver dag, men har planer om å utvide til to økter på onsdager, for da er jeg ferdig på skolen kl. 13.00. Det samme på fredager, da jeg har dette som valgfag og har tid nok til to økter.

For å fullføre det alternativt tilrettelagte valgfaget på Den Norske Skolen, Malaga, må Sofie levere to skriftlige oppgaver; en om skadeforebyggende trening, og en om kosthold. Videre må hun sende inn videoer fra treningene, og læreren hennes, Kurt Robert Eriksen, følger opp og blir med på trening noen ganger. Det eneste Sofie mangler nå, mot det hun fikk på NTGU, er halvannen time fysisk trening i skoletiden. -Det går også med litt tid til pendling nå, men ikke i nærheten av så mye tid som ville gått med på en internasjonal skole, sier Sofie.

Vilje for tilrettelegging

Det er mange ulike årsaker til at familier ønsker å bosette seg i utlandet, enten det er for en kort periode eller for mange år, en av dem er idretten. Malagaprovinsen har ypperlige treningsforhold for flere idretter, og er velbrukt arena for treningsopphold innen golf, tennis, fotball og sykkel, for å nevne noe. Også for talentfulle ungdommer som fortsatt er grunnskolealder. Rektor ved Den Norske Skolen Malaga, Trude Jahren, ønsker å finne løsninger.

-Ta kontakt med oss om tilrettelegging, er Trudes oppfordring. -Vi har noen retningslinjer vi må forholde oss til, men prøver å tilpasse der det er mulig. Her ønsker hun elever velkommen første skoledag.

-Vi har stadig vekk familier som har behov for, eller ønsker, spesiell tilrettelegging på ulike områder, sier Trude Jahren, skolens rektor. -Skolen har som hovedprinsipp tilrettelegge best mulig for våre elever og derfor vil vi alltid forsøke å være så fleksible som lovverket vi er underlagt gir oss anledning til, og logistikken vår gir mulighet for.

-Først og fremst er det elevens rett og plikt til skolegang som styrer hvordan vi kan tilrettelegge. Men, når det er sagt, har vi etterhvert opparbeidet oss lang erfaring og blitt ganske så kreative og løsningsorienterte. Vi opplever at når foresatte er tidlig ute med å melde eventuelle behov og vi har en god, løpende dialog med foresatte og elev, så løser ofte mye seg. Så min oppfordring er, at har dere behov for, lyst og/eller anledning til å ta et år eller flere her hos oss, så ta kontakt og så kan vi sammen finne ut hvordan vi kan imøtekomme dette, sier Trude Jahren.

TENNISFAKTA

Tennis er et racketspill utbredt over hele verden, populært med både kvinnelige og mannlige utøvere, med turneringer og mesterskap for single (én mot én), double begge kjønn (to mot to) eller mixed double (én mann og én kvinne per lag). For hver turnering som spilles, får spilleren rankingpoeng. I norske turneringer får spillerne norske rankingpoeng som bare gjelder i Norge, og i internasjonale turneringer får spillerne internasjonale poeng og kan stige på verdensrankingen. Det spiller både utendørs og innendørs på forskjellige underlag. De viktigste turneringene som spilles kalles Grand Slam (fire turneringer i året: Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open). Ellers spilles det mindre turneringer. (Tennisfaktakilde: Wikipedia)

Norskeskolen