Mens vi venter…

Det har vært en hektisk uke som mildt sagt har føltes litt som en berg – og dalbane. Det kommer masse informasjon, på mange ulike kanaler og det er jammen ikke lett å vite hvordan man skal forholde seg til det.

Jeg forsøker å holde meg oppdatert på nyheter, primært fra El País og El Mundo, men jeg har også jevnlig kontakt med kommunale myndigheter, ambassaden og de andre norske skolene – spesielt i Spania. De signalene som gis nå er er at alle skoler vil åpne som normalt senest til høsten. I begynnelsen av denne uken fikk jeg også beskjed om at det planlegges for at strender, restauranter og hoteller skal være nær normal drift til juli. Det vil naturlig nok fortsatt være en del restriksjoner, f.eks hvor mange som kan oppholde seg på stranda, på restauranter osv. samtidig. Da Spania i svært stor grad livnærer seg på turisme har naturligvis spanske myndigheter har klare ambisjoner om å tilrettelegge for dette.

Et spørsmål mange stiller om dagen er om det vil bli mulig å reise hjem til Norge før sommeren og om det vil bli restriksjoner for innreise til Spania til høsten. Jeg har forsøkt å få svar på dette spesielt, men svaret er at slik det ser ut nå, er det ikke er planlagt for noen ekstraordinære restriksjoner. Dette kan naturligvis endre seg, men det vi har fått beskjed om er at de ikke har tenkt å stenge grensene, luftrommet eller flyplassene. Det man kan bli bedt om, er dokumenter som viser hvor man skal bo og hva man skal gjøre i Spania. Dette er, slik vi tolker det, kun et tiltak som for å begrense en eventuell masseturisme alt for tidlig, dersom den positive trenden med smitteutbredelse skulle snu. Vår anbefaling til nye familier og de av våre familier som skal tilbake til oss, er at de tar kontakt med enten lokale myndigheter i kommunene der de bor eller skal bo, eller Den Spanske Ambassaden i Oslo. Det er den beste måten for å sørge for at man til enhver tid har rett informasjon om hva som eventuelt skulle kreves av innreisedokumenter. 

Når det gjelder fly til Norge før sommeren, er jeg informert om at de kanselleringer som flyselskapene hittil har foretatt, kun har vært et svar på utvidelsen av karanteneperioden. Det er ingen signaler om at fly skal kanselleres etter karanteneperioden er over. Det vil naturligvis avhenge av antall passasjerer, men det skal bli flere muligheter til å reise ut. Senest i dag fikk jeg klare indikasjoner på at de vil åpne for inn- og utreise i midten av mai eller begynnelsen av juni.

Slik jeg har forstått det, er det nå åpnet for at regionene kan foreta noen selvstendige, individuelle vurderinger for restriksjoner i de ulike regionene. I går gikk også Presidenten for Andalucía ut og sa han ville se på om det var mulig å åpne skolene i Andalucía i midten av mai. Dette tror jeg vi skal ta med “en klype salt”, men det gir noen signaler om bevegelse. Myndighetene har vært klare på at de i utgangspunktet ønsker å åpne skolene, men vil ikke ta en endelig beslutning enda.

Det er heller ikke noe snakk om å forlenge perioden med full lock down etter 9. mai. Tvert imot. Det vil fortsatt være restriksjoner, men de vil fases ut mot en mer normalisering av samfunnet. Jeg kan naturligvis ikke garantere for noe av dette, men det er det de kildene jeg forholder meg til rapporterer nå.

Jeg kjenner en stor takknemlighet over å være en del av dette varme, inkluderende lille samfunnet vårt her på Solkysten. Og jeg er så utrolig imponert over den utholdenheten, engasjementet og  positiviteten dere alle utviser. Tusen, tusen takk til dere alle på vegne av personalet, ledelsen, styret og alle elevene våre.

Dette har vært tøft og det er fortsatt tøft. Og jeg tenker på dere alle hele tiden. Men nå begynner vi å se en ende på de tøffeste dagene. Vi biter tenna sammen litt til og drømmer om bedre dager. For de kommer! Og de er nærmere nå enn noen gang hittil i denne perioden.

-Og ta kontakt ved behov. Jeg er alltid tilgjengelig hvis dere trenger det!

Stor klem og mange varme tanker til dere alle!

Til vi sees igjen

Trude

 

This entry was posted in . Bookmark the permalink.