Gratulerer med dagen

På denne dagen 17. mai, for 209 år siden, ble den norske grunnloven etablert og undertegnet, og ble senere symbolet på et fritt og uavhengig Norge. Og siden 1820-årene har nordmenn feiret denne dagen over hele verden og med en sterk følelse av samhold.

Det er fantastisk å være her i dag og få lov til å dele denne feiringen av  17. mai, alle barnas dag , og Norges nasjonaldag, med alle dere. For oss nordmenn er denne dagen kanskje den viktigste dagen i vår historie. Den 17. mai 1814 ble den norske grunnloven undertegnet, og selv om det fortsatt tok 90 år før Norge ble frigjort fra unionen med Sverige, anså Norge seg som frie for første gang på mange år. Denne friheten som vi nordmenn lever i, skal vi ikke ta for gitt.

Fraværet av store konflikter her i vårt lille samfunn kan gjøre det lett å glemme at frihet ikke er en selvfølge for alle. Det er dessverre altfor mange konflikter i verden i dag, og dessverre altfor mange mennesker som daglig må fortsette å kjempe for frihet og vi må alle bry oss og forplikte oss i solidaritet med alle de som kjemper for frihet

Vi er veldig heldige som bor i denne rause og gjestfrie kommunen, som Benalmádena er. Her har vi mulighet til å være oss selv og bli kjent med hverandre utover de grensene som kultur, religion, språk eller sosiale forhold kan skape. Det gir oss større forståelse, gjør oss rausere og mer tolerante overfor andre kulturer og folk, fordi toleranse og raushet er grunnsteinen i et fredelig samfunn. 

Jeg vil oppfordre alle oss her i dag til å benytte oss av denne muligheten vi har her i vårt lille samfunn. La oss gjennom raushet, toleranse og respekt være gode rollemodeller for den unge generasjonen. La oss fortsette å lytte til hverandre, uavhengig av hvem vi er,  hvor vi kommer fra eller hva vi tror på. Å lære å kjenne hverandre, til tross for vår forskjellighet, skaper forståelse og  fellesskap og er nøkkelen til et mer rettferdig og fredelig samfunn.

Tusen takk til alle som har kommet fra fjern og nær for å feire denne dagen med oss. Takk også til det lokale politiet, Colegio Jacaranda som vil feire med oss hvert år, det kommunale korpset i Benalmádena for å ha lært seg våre tradisjonelle 17. maisanger og for den fantastiske fremførelsen. Og sist, men ikke minst, vil jeg takke vår ordfører her i Benalmádena, Victor Navas Perez og representantene for bystyret. Takk for at du hvert år tar deg tid til å stille opp på denne dagen og for deres generøsitet og gjestfrihet som gir oss muligheten til å feire friheten. For denne dagen er ikke bare Norges nasjonaldag, men også en påminnelse om å fortsette kampen for frihet og rettferdighet for alle mennesker rundt om i verden.


Gratulerer med dagen alle sammen! 

This entry was posted in . Bookmark the permalink.