På miljøekspedisjon med Plástico Fantástico

Hele ungdomstrinnet fra Den Norske Skolen, Málaga var i forrige uke på ekspedisjon til Cabo de Gata i Almería, for å undersøke om naturreservatet virkelig er så godt ivaretatt som det burde, og hjelpe til med å rydde litt plast.

De milelange slettene med hvite, plastinnpakkede drivhus, som elevene fikk se på bussturen ned,  kalles “Mar de plastico” (plastikkhavet). Dette området er så stort at det synes på satellittbildene fra verdensrommet, og utgjør et vanvittig stort problem når det gjelder forsøpling. Her dyrkes grønnsaker som konsumeres i hele Europa, også i Norge. (Foto: Nina Simarud)

En ryddeøkt som utløste ettertanke

Bak den lille kollen, Cerro de Enmedio, mellom det lille bysentrumet San José og den naturskjønne stranden Cala Higuera, i naturreservatet Cabo de Gata i Níjar (Almería) vandrer en gruppe norske ungdommer med søppelposer og hansker. De har nettopp hilst på en nydelig, grønn kameleon, og har tatt fatt på oppryddingsøkten sin i naturreservatet.

Mellom plastflasker og emballasje finner guiden en jakke. “Hvis dere finner klær, er det sannsynligvis etter migrantene”, roper guiden. Så forteller han videre at her i naturreservatet kommer det jevnlig nye flyktninger fra Marokko, som svømmer i land, kalde og våte, og slenger fra seg det våte tøyet. -Flyktningene drømmer om en jobb inne i drivhusene, forteller guiden.

Ti minutter senere, i en blå pose mellom noen busker, ligger det en mobiltelefon. Den har et fargerikt, feminint deksel. -Denne skal jeg prøve å få liv i, sier finneren. -Kanskje vi kan finne den som eier den? Elevene uttrykker bekymring, og lar tankene spinne. -Kanskje det er skjedd noe kriminelt, eller kanskje noen er skadet? Kanskje den inneholder bilder av noen som emigranten er glad i og aldri får se igjen?

Oscar fotograferer cameleonen
Jakken guiden holder opp, tilhører mest sannsynlig en flyktning. -Det er mange flyktninger som kommer i land i dette naturreservatet.
Martha har funnet plast i havet!
Klærne og mobiltelefonen elevene fant da de sanket søppel satte tankene i sving. Livet er fullt av kontraster. (Foto: Ivo Ervik Palma)
De engasjerte søppelplukkerne, nærmer seg havet, der kajakkene og det ubekymrede ungdomslivet gjenopptas. (Foto: Ivo Ervik Palma)

Søppelsanking i middelhavet

I turen rundt kollen fyller elevene seks poser med søppel, før de ender opp på en strand der det ligger oransje kajakker i det asurblå, glassklare vannet. Det er skolekameratene som skal ta over ryddejobben, men først skal alle få bade og snorkle sammen. Kanskje finner de noe søppel på havbunnen her også? Elevene finner litt, men ikke så mye, fordi søppelet ligger på bunnen så langt ut at det blir umulig for elevene å rydde den opp.

Inntrykkene fra gåturen vaskes bort i det klare Middelhavet. På den samme stranden som kanskje har skyllet i land noen desperate flyktninger, akkurat nå i natt. Etterpå padler elevene tilbake til bussen som venter og skal frakte dem videre til campingplassen, der de skal sove trygt og godt på madrasser med pizza i magen.

Turen ble arrangert fordi elevene periodevis jobber med et tverrfaglige prosjekt med navn “Plastico no Fantastico”, som får støtte fra Handelens Miljøfond. Ekspedisjonen blir i etterkant dokumentert med bilder elevene selv har tatt under ekspedisjonen. I løpet av prosjektet, skal elevene engasjere seg, lage et kunstuttrykk basert på plastsøppel, og lage diverse opplysningsmateriell som de skal dele med internasjonale og spanske skoler.

(Foto: Selma Brenden)

Selv om det sankes søppel hver dag i naturreservatet, fant elevene en god del. (Foto: Oskar Evans Haaland)

Elevene som har valgfag medier og kommunikasjon har tatt de fleste av bildene fra turen. Her kommer det enda flere bilder tatt av de flinke fotografene:

Takk for turen, Handelens Miljøfond!