Leker med tyngdekraften

Med Newtons lover som utgangspunkt har 8. trinn lekt med tyngdekraft og massetetthet de siste ukene. Under selve “egg-drop-dagen” flakset det mye rart gjennom luften fra tredje etasje og ned i busslomma. -Hvem greier å sende hele egg gjennom luften og gi dem en trygg landing? For å bevise massetettheten i forskjellige materialer fikk elevene fritt spillerom, og dempet støtene for eggene sine med forskjellige materialer.

Hiba graver fram et helt egg fra sjokoladepålegget. Det overlevde reisen! – Vi testet først massetettheten i vann og fant at den ikke var bra nok. Med kaldt sjokoladepålegg ble tettheten for stor, forteller klasselærer Kurt, men med romtemperert sjokoladepålegg var tettheten akkurat passe til å dempe støtet.

Sugerør, polstringer, fallskjermer og ballonger. Farten reduseres og eggene lander trygt. Nesten. -Det var helt når det landet, men søk da jeg pakket det opp, forteller en elev.

-Det gikk ikke så bra med egget vi slapp ned uten noe til å dempe fallet. Dette gjorde vi bare for å kunne filme hvordan egget oppfører seg når det treffer bakken. Det er en del av oppgaven å lage en forsøksrapport i Clips*, filme forsøkene og trekke konklusjoner, avslutter klasselærer Kurt Robert Eriksen.