iPad – inspirasjonsbesøk fra Stord


Den Norske Skolen, Malaga tar mer enn gjerne imot besøk av kollegaer som er nysgjerrige på hvordan skolen jobber og bruker iPad. Her er hele den blide gjengen fra Sagvåg Skule.

To lærere fra Stordskolen, Kjell Byrknes og hans kollega Turid Tvedt Gjellestad, er glødende opptatt av ny teknologi, og de er begge overveldet over alt de har fått se og lære i løpet av Malagabesøket.

Kjell Byrknes er teamleder og lærer i 5.trinn. Hjemme på Stord har han blant annet ansvaret for lokalnettverket på skolen. Han kan fortelle at Sagvåg skole i 2006 var først i landet med å innføre Smartboard i alle klasserom, storskjerm og Apple TV. -Jeg tror også vi må være en av de første norske skolene med en aktiv hjemmeside, sier Kjell og legger til rosende ord om rektor Lars Bakka som måtte bli igjen i Norge

Til venstre: Kjell Byrknes og Hege Havn Mehammer sammen med lærer Kim Slaatsveen.


Hvor mange apper har dere fått lære om disse dager tror dere?

-Jeg vet ikke, sier Turid og dukker ned i notatene sine. – Tretti til førti apper som jeg ønsker å teste ut, sier hun etter en liten opptelling. -Jeg er veldig inspirert!
Kjell har notert rundt femten. – Det kjekkeste var å se det i bruk i undervisningen, sier han.
Det er også første gang de ser iPad i bruk som undervisningsverktøy, men Turid har lest mye om det og testet ut mye på sine egne barn hjemme.

Til Høyre:Turid Tvedt Gjellestd prøver ut apper.

Hvilke apper imponerte dere mest?

-Lagring i showbie, er kanskje mest nyttig, mener Turid. Levering av lekser og sånt.

Hva kommer dere til å bruke av det dere har lært disse dagene?

-Vi er litt utfordret i og med vi bare har fire iPader tilgjengelig nå, sier Kjell og Turid. -Men vi drar i gang i mindre grupper. Animasjonsappen, IntoWords, talefunksjonen i Pages og et par andre småtriks, skal vi bruke. – Og BookCreator!

-Vi føler oss kjempebra mottatt, sier Turid. -Det var lett å komme inn i klassene, alle var veldig imøtekommende og åpne. Det som gav størst inntrykk var hvor langt Den Norske Skolen, Malaga har kommet, og vi er overveldet over mulighetene. -Det er så masse! – Vi er virkelig veldig fornøyde, konkluderer Kjell og Turid.

iPad i praksis
-slik ble dagene tilrettelagt.

Første besøksdag var tilrettelagt som «Åpen Dag» der alle kunne rusle rundt og observere undervisningen i klasserommene. Lærerne på skolen hadde merket dørene med navn på iPad-appene som var i bruk på innsiden, samt klassetrinn og fagområde. Slik kunne de besøkende plukke hva de var interessert i og velge hva de ville se.


Hege Havn Mehammer tar bilde av alle tipsene lærer Nina Dyrevold har notert på tavla.

iPadene ved Den Norske Skolen, Malaga er flittig i bruk, så det var endel å velge i:

  • I første time viste lærer Vigdis Modal frem hvordan sjettetrinn bruker Showbie og Innlevering av digitale lekser. Linda Sakseide ønsket velkommen til andretrinn med norsk løkkeskrift og fremvisning av hvordan hun bruker omvendt undervisning ved bruk av appen ShowMe.
  • Nina Dyrevold i fjerdetrinn inviterte til engelsk og fremvisning av eventyret Little Red Riding Hood i appen «PuppetPals». I tredjetime var det Naturfag, og klassen viste hvordan de jobber med planetene i appen BookCreator
  • Hilde Rasmussen viste frem hvordan tre elever i syvende trinn jobber med engelsk tekstproduksjon i rettskrivingsprogrammet IntoWords. Programmet har aktiv stavekontroll, ordlistefunksjon og opplesing av tekst.
  • Marie Cygnel-Sennerby hadde resten av syvendeklassen, der showbie og GoodReader var i bruk

Til Høyre: Ann Kristin Brakedal, , Anne Brit Holm og Jenny Skjønberg får tekstbehandlingstips av Hilde Rasmussen. 

  • Petter Andreas Tryggestads åttendetrinn fikk undervisning via programmet ExplainEverything, og etterpå ble det musikkundervisning med Ørjan Rasmussen og appen IwriteMusic.

Ipad som verktøy i undervisningen

Ansvarshavende for bruk og utvikling av iPad, Petter Andreas Tryggestad og Kim Slaatsveen startet dag to med en times foredrag over temaet «iPad som verktøy i undervisningen»


– Hvorfor har Den Norske Skolen, Malaga valgt å bruke iPad?

Kreativitet og intuitivitet er to av svarene. Det er rett og slett enkelt å bruke og gir et hav av muligheter.

Så dundrer det løs med demonstrasjoner av gode programmer som skolen bruker daglig. Kim og Petter brenner for dette og kan mye. IntoWords, Hurtigleser, BookCreator, MyBooks, MathDuel, DragonBox, Socrative, Kahoot, Educreation og mange flere.

-Det lønner seg som lærer å bruke et variert utvalg så det ikke blir kjedelig. Det finnes mange gode matteapper, sier Kim og viser frem noen av dem. -Et dansk firma har laget noe som heter Skolemat, med spill der man lærer om areal, brøk, desimaltall, kan lage quiz og prøver og mye annet. Skolemat 1 – 9, passer perfekt til Faktor bøkene vi bruker her på skolen, sier Kim.

Hvor finner man de gode ideene og hjelp til å velge riktige applikasjoner?

Kim og Petter viser frem ulike kilder og forum som skolen bruker aktivt, og lover å sende en liste over alt som er testet ut og i bruk. Han henviser også til skolens hjemmesider, hvor det jevnlig vil bli publisert mange spennende iPad nyheter.

 – Du jobber med pedagogikk, ikke maskinvare.
Frigjort tid er stikkordet” avslutter Kim.
– Nå håper jeg at vi ser dere igjen til neste år, alle med egen iPad.”

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud
Norskeskolen