Vi bygger og programmerer roboter!

Robotprogrammering er en årlig aktivitet for 9. trinn ved Den Norske Skolen, Malaga. I år har flere trinn valgt å ta en økt eller to med denne typen programmering, dette i tråd med skolens ønske om teknologisk kompetanse blant elevene.

-Vi tar en titt inn til 9. trinn som har sin andre runde med programmering i dag, og der får vi følge landingen av prosjektet for i år.

Dedikerte elever i full konsentrasjon. Dette prosjektet skapte stort engasjement!

Montering og programmering

I første økt fikk elevene utdelt et robot-kit med alle de nødvendige delene. I grupper på to og to (læringspartnere) fikk elevene bygge robotene sine selv, før selve programmeringen kunne starte. Trinn for trinn ble elevene geleidet igjennom byggeprossessen. Årets byggesett var flunkende nye og moderne.

Den neste undervisningstimen startet selve programmeringen. Ved hjelp av et dataprogram installert på Stemxions elev-PCer, er det mulig å programmere robotene, som er et slags kjøretøy, til å reagere på lys, lyd og bevegelse. Forskjellige sensorer monteres og fanger opp signaler fra omgivelsene. Om det er lyst eller mørkt, registreres for eksempel gjennom et solcellepanel. En mikrofon registrerer lyd, og en sensor merker om robotene beveger seg mot en eventuell hindring. Det går også an å montere et lyspanel i front som kan gjengi bokstaver og tegninger.

Skårer mål

Som en morsom avslutning på prosjektet, har foredragsholderen med en fotballbane og 3d-printede mål. -Skolen har også 3d-printer og kan gjøre dette sammen med elevene, forteller Idun (Klasselærer). Før kampen må elevene gjennomføre en siste programmeringsøkt, som gir robotene evne til å motta signaler fra en ekstern fjernstyringsenhet. Det tar litt tid å få kontroll på robotene, og det blir litt kaos på matta. De av elevene som mestrer det fort, kaster seg på oppgaven å hjelpe de andre så de får flere spillere på banen.

I full konsentrasjon sitter elevene bøyd over robotene sine og sjekker at siste programmeringsinstruks virker perfekt. -Kanskje finnes en ingeniørspire eller tre blant disse dedikerte elevene?

I mål:

Intern og ekstern kompetanse

Organisasjonen som besøker skolen denne uka heter Stemxion. Det finnes også et annet firma som tilbyr teknologieventer, og den 8. juni blir det teknologiverksted i Arroyo sentrum for 6. trinn og en annen leverandør.

Den Norske Skolen, Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har også ekspertise internt blant lærerne til å utvide undervisningen med mer teknologi og programmering. Tidligere i år har programmering av dataspill (koding) stått på timeplanen, og skolen har også egen 3d-printer som kan brukes av elevene.

 

Litt om Stemxion

Foreleseren, en ildsjel fra Stemxion, brukte utfordringer som undervisningsmetode, hadde noen gitte forutseninger men gav også elevene mulighet for å bruke individuelle, alternative løsninger.

Stemxion er et konsern bygget av en gruppe ingeniører, teknikere og lærere for å kunne tilby en praktisk og eksperimenterende tilnærming til STEM, som står for:

Science (vitenskap),

Technology (teknologi),

Engineering (ingeniørvitenskap) og

Maths (matematikk)

Målet er at studentene oppdager, blir fortrolige med og kanskje også blir hekta på teknologi, roboter, arkitektur, ingeniørvitenskap, konstruering og programmering. Prosjektet ser ut til å lykkes hos oss denne uka.

Ønsker du å vite mer om Stemxion, kan du lese om opplegg, ideologi og kurstilbud for barn fra 6-60 år på www.stemxion.com, eller besøke deres klubblokale og utsalg i toppetasjen på El Corte Ingles, Málaga.

Norskeskolen