Studier på Costa del Sol

Det er en frisk, men klar og solfylt fredags morgen i januar. Studentene Ingrid Nergård og Fanny M. Østberg skriver seg inn for dagen i resepsjonen ved Benalmádena International College, (BIC). Jentene er «A-level» studenter, og for kun få dager siden avla de en viktig eksamen. Nå står de foran sin siste studentvår i Malaga, før de skal reise til Norge for å gå på høyskole. Jentene stortrives på skolen sin, og ville valgt det samme igjen.

Plukk de fagene du liker 

BIC har et stort utvalg av fag og retninger man kan velge blant. Det er ingen prøver underveis, men studieløpet krever at man jobber målrettet og godt hele året for å bestå eksamen ved skoleårets slutt. Noen fag har innleveringsoppgaver, og det kreves mye selvstudier så man må være litt disiplinert.

-Det er satt av mye tid til selvstudier på dagtid, så det er ikke slik at man ikke har noe sosialt liv, sier Fanny og ler litt. Vi har masse sosialt i helgene, og vi har fått mange venner fra hele verden som vi er mye sammen med, legger Ingrid til.

– Det er anbefalt å velge fag du liker og er interessert i, slik at du kan samle mest mulig poeng, råder Fanny. – Du velger tre eller fire fag, men det er et krevende studieløp, så det kan være lurt å nøye seg med tre fag, forteller hun. Å sanke mest mulig poeng ved å få gode karakterer er viktigst. På høyskolene ser de mer på hvor mange poeng du har enn på hvilke fag du har fått dem i.

Til høyre: Studentene har tilgang til et bibliotek med iPader og PCer, der de kan jobbe med studiene. Fra venstre, Fanny M. Østberg, Ingrid Nergård og Camilla Tjøstheim. 

Ingrid og Fanny forteller: -Noen studieløp, slik som legestudiet, har krav om spesifikke fag. De fleste universiteter har kun et generelt poengkrav. Du kan ta studieforberedende ved kun å studere de fagene du liker. Det er jo positivt da, for på norsk videregående er det mange fag du må ta som du kanskje ikke liker og det slipper du her. Man kan velge allmennfag, men også  tekniske og markedsrettede fag (BTEC) ved Benalmádena Internasjonal College. 

Hvilke fag valgte dere?
– Jeg valgte Buisness, Internasjonalt reiseliv og Spansk. Da kommer jeg inn på alle mulige utdanninger, bare ikke legeutdanningen, og jeg er ganske sikker på at jeg vil ikke i den retningen, forteller Fanny. – Hvis man ombestemmer seg, kan man når som helst ta tilleggsfag, slik som i Norge, fortsetter hun. Ingrid har tatt de samme fagene, men har også Engelsk historie.

Hvor skal dere studere videre når dere er ferdige her?
-Jeg skal på BI og studere internasjonal markedsføring, så langt har jeg tenkt sier Fanny. -Jeg har også tenkt å studere videre innen business, men jeg har ikke helt bestemt meg enda. Jeg skal se litt på universiteter og sånn nå snart, så får vi se, sier Ingrid, som også har tenkt seg tilbake til Norge nå.

Hvilke andre alternativer vurderte dere før dere begynte på BIC?
Jeg vurderte også Swones og var på intervju der. Det er en IB (International Baccalaureate) skole.
Det er et høyere nivå enn A-level, som gjør det enda lettere å komme inn på høyskoler og sånt. Du kommer i en annen «prioritert» søkergruppe. -Men det passet ikke helt mine behov, for det var veldig styrt hvilke fag du måtte ta, forteller Ingrid.

En svett jente med hektiske roser i kinnene og gym-skoleuniform slår seg ned ved bordet og presenterer seg. Camilla Tjøstheim er siste seniorårstudent (VG1) og hun har ikke vært innom Den Norske Skolen, Malaga først. Hun kom fra Stavanger og endt ungdomsskole nå i høst, og begynte rett på BIC. Camilla har en bror på den Norske Skolen, Malaga. Når familien flyttet ned, undersøkte de flere skolealternativer i området, men fant ut at BIC var det beste alternativet for henne. Camillas familie har tenkt å bo i Malaga en stund, så Camilla ser for seg at hun også skal gå ferdig sine A-levels her ved BIC. 

Hvordan var det å komme hit, Camilla?
– Det gikk fint. Så fort du kommer inn i systemet, var det ganske greit egentlig.

Er det tilsvarende første videregående sånn som vi har i Norge, eller er det annerledes? 
– Det er 11. trinn, den samme årsklassen som starter videregående i Norge er avgangsklassen i det Engelske systemet. Videregående er bare to år, år tolv og tretten. Man går altså elleve år på grunnskolen, så to år på videregående/sixt grade.

Formelt men hyggelig 
Alle tre jentene er korrekt, formelt antrukket etter skolens regler for bekledning. Til og med 11. trinn må man ha skoleuniform. Det er flere typer skjørt, bukser og gensere man kan bruke, også uten skolens logo, men klærne må ha riktig farge og snitt. A-levelstudentene har ingen uniform men generelle klesregler som minner litt om buisness-kodene i Norge. Sort, hvitt og formelt.

-Det var dette som var den største forandringen når men kom fra norsk skole og hit, forteller jentene. Man har kleskode og bruker etternavn når man snakker til lærerne, og det er forventet at man bruker en høflig tiltaleform. Lærerne er veldig hyggelig og imøtekommende, så det er bare en tilvenningsprosess, forsikrer jentene.

After school
BIC tilbyr også en del etterskole-aktiviteter som det er frivillig å delta på. Skolen deltar blant annet på fotballturneringer og basketballturneringer og sånt.  – Skolen ønsker jo at du skal være med, særlig om du er litt god, forteller jentene. – Camilla og jeg var nettopp var med på en turnering i fotball. Det var en turnering mellom alle de internasjonale skolene ved kysten her, sier Ingrid. -Vi blir jo kjent med mange ungdommer fra mange nasjonaliteter når vi går på denne skolen, og det var jo positivt.

Kvalifiserer til norske høyskolestudier
A-levels (advanced level, også kalt «Sixt grade») er akademiske pensum som gir tilgang til videre studier ved f.eks. et universitet. Det er vanlig å velge tre eller fire fag, som du jobber med over to år før eksamen. A-levelsresultatene blir omgjort til poeng. Karakteren A gir 120 poeng, B er verdt 100 osv. Når du har bestått tre A-levels/fag er du kvalifisert til både internasjonale-, britiske- og norske høyskoler.

Opptakskrav
Det er ikke vektlagte krav for å komme inn på BIC, men det anbefales et snitt tilsvarende karakteren 4 fra VG1 for å gå rett på A-levelsstudiene. Om eleven kommer rett fra ungdomsskolen, må man gå siste «Senior» året for å kvalifisere seg.

Hvordan søker man for å komme inn her ved BIC?
– Jeg kom bare innom her jeg, og avtalte et møte med rektor, sier Camilla.

Er det ingen opptakskrav?
– Jeg tror ikke om det er det for å gå 11. trinn/VG1 sier Fanny, men da vi skulle søke på A-levels studiene, ble karakterene mine vektlagt. Femmerne ble omgjort til A, Seksere ble A «star». Man kommer ikke inn med D på karakterkortet, (noe som tilsvarer en toer) men ellers får man komme inn og prøve seg. Går det ikke ved første forsøk, kan man prøve igjen. Det er bare å ta opp igjen fagene. BIC er også den skolen som rausere imøtekommer spesielle behov, sammenlignet med de andre internasjonale skolene, avslutter Fanny.

Andre skoler og utdanningsløp
I tillegg til Benalmádena International College finnes det mange spennende studieløp man kan følge.
En god liste over alternative internasjonale skoler finner du HER. Synes du det er lettere å ta videregående skole på svensk, finner du et fullverdig tilbud ved Svenska Skolan i Fuengirola.  Linjer for interiør, arkitektur og grafisk design tilbys ved Marbella Design Academy. Kjemi og legestudier og helsefaglige retninger får du undervisning i (på norsk) hos Atlantis medisinske Høyskole. Ønsker du å ta studieforberedende på norsk, kan man velge nettbasert utdanning hos Akademiet eller Sonans.

Alle skolene er enkle å komme i kontakt med, og tilbyr hyggelige, informative introduksjonsmøter og skolebefaringer.

Tekst og bilder ved
Nina C. Kaasin Simarud

Lenker til kildematerialet:
http://www.akademiet.no/Nettstudier.aspx
https://sonans.no/nettstudier
http://www.marbellafamilyfun.com/best-marbella-schools.html
http://www.skolan.es/gaeststudent
http://www.marbellafamilyfun.com/marbella-design-academy.html

Norskeskolen