VELG ANDALUCIA
HVITE LANDSBYER

Hvite landsbyer

Du kan velge og vrake. De hvite landsbyene finnes i godt utvalg i alle Andalucías åtte provinser, fra Huelva i vest til Almeria i øst. Uansett hvilken vei du kjører nordover fra kysten, vil du før eller siden oppdage dem. Den intense hvitfargen avslører dem der de ligger, ofte høyt og luftig plassert oppe i fjellsiden.

Tid til ro

Det som gjør disse pueblos blancos til så sjarmerende mål for en utflukt, er at her virker det som tiden er skrudd mange tiår tilbake. Bygningene er gjerne svært gamle, i de trange gatene og smugene er det ofte umulig komme gjennom med bil. Sist, men ikke minst; her har folk fortsatt tid nok til å kunne ta livet med ro.
De fleste av disse små landsbyene kan vise til en historie som går langt tilbake, ofte til den gang romere og maurere okkuperte området. Mange av publeos blancos´ene hadde senere en viktig militær rolle i kampen mellom kristne og maurere, fram til maurerne ble helt fordrevet fra Andalucía, en gang mot midten av 1500-tallet. Navn som Arcos de la Frontera og Morón de la Frontera vitner om den viktige funksjonen disse små hvite landsbyene hadde i den pågående konflikten.
I dag overlever landsbyene fordi de er utviklet til viktige sentra for landbruksproduksjon, særlig olivenolje, frukt, grønnsaker, skinker og kjøtt og geitemelk. Men etter at stadig flere turister har oppdaget pueblos blancos´ene, har også denne næringsveien blitt langt viktigere for landsbyene.

Sierra Nevada

I områdene rundt Sierra Nevada, er det flotte forhold for fjellturer i det fruktbare terrenget, enten på apostlenes hester eller på den virkelige typen. Langs veier og stier beveger du deg mellom olivenlunder, valnøttrær, kaktus, appelsintrær og mandeltrær. Du opplever flott terreng, fantastisk utsikt og hengebroer over voldsomme juv.
Minnene fra arabernes tid i dette landskapet er fortsatt lett synlig. Både byggeskikken, oftest med sine toetasjes hvitmalte hus – hvitfargen reflekterer solstrålene – med flate steintak, trange smug med rennesteinen midt i gata og landbruksområdene i terrasser med et sinnrikt vanningssystem, er levninger etter maurernes tid i dalen.
I Alpujarra-dalen skal det ha vært rundt 400 pueblos blancos rundt 1400-tallet. I kampen mellom kristne og maurerne mistet maurerne storbyen Granada i 1492. Maurerne flyktet i hopetall innover og oppover i Sierra Nevada. Mange av pueblos blancos´ene i dette området ble nettopp etablert da. Etter hvert konverterte de fleste maurerne til kristendommen, i hvert fall i navnet. Men da de kristne også forlangte at de skulle bytte ut sine arabiske navn og klær, ble det opprør på nytt. Etter to års borgerkrig ble nesten 50.000 maurerne fordrevet fra landsbyene. Mange av dem ble forlatt, mens nesten 300 av landsbyene ble nå befolket med nybyggere fra Nord-Spania.

Pueblos i fleng

Men pueblos blancos finnes overalt i Andalucía, ikke bare i Sierra Nevada. Og selv om altså hvitfargen er fellesnevneren, er variasjonene store, både i størrelse og i tilbudet de har til sine besøkende. Vil du ut på tur, så skaff deg et godt kart. Så er det bare å sette bilen i gir. Du vil ikke angre. Her følger litt om noen av de mest kjente pueblos blancos´ene:

Arcos de la Frontera

Ligger vest i regionen. Byen har vært bebodd siden forhistorisk tid og regnes som en urtypisk hvit landsby. De labyrintaktige og mauriske kvarteret strekker seg oppover mot borgruinene. Byens mange severdigheter opplever du best om du setter av noen timer til en byvandring.

Grazalema

Ligger inneklemt mellom bratte skråninger og med fjelltopper som bakgrunnskulisser. Tre vakre barokkkirker bærer bud om de mer velstående tider da byen var et blomstrende senter for ullhandelen. Storhetstiden ebbet ut i det forrige århundre, men ennå vever folk sine berømte tepper. Byen er et godt utgangspunkt for fjellturer.

Antequera

Ligger bare knappe fem mil nord for Málaga og Solkysten. Her møtes hovedveiene sørfra, østfra og vestfra. Byen har spilt en viktig rolle i spansk historie, til tross for et innbyggertall på bare drøyt 40.000. Målt i antall monumenter per innbygger har trolig Antequera flest av alle spanske byer. Her er masser av kirker, plasser, gater og smug fra 1500 og 1600-tallet, men også minnesmerker helt tilbake til romertiden. Også maurerne satte sitt preg på byen de holdt som en av sine siste skanser på spansk jord.

Ronda

Som ligger lenger øst, regnes som kanskje den mest spektakulære hvite byen i Andalucía. Byen er en av Spanias eldste. Byen ligger på en stor klippe(750 meter) og på begge sider av dyp kløft. Allerede romerne satte sitt preg på byen. Samtidig var dette en av maurernes siste bastioner som ble gjenerobret av de kristne i 1485. Den eldste og mauriske delen av byen ligger på sørsiden av kløfta, mens i den nyere delen av byen finner du en av Spanias eldste tyrefekterarenaer som også regnes som tyrefektningens åndelige hjem. Den fantastiske ”Nybroen” over kløften stod ferdig mot slutten av 1700-tallet. Da Francos styrker inntok byen under den spanske borgerkrigen mot slutten av 1930-tallet, skal republikanske fanger har blitt kastet ut fra broen og ned den mer enn 100 meter dype kløften. Ronda kan også by på et spesielt bandittmuseum.

Álora

Ligger en halvtimes kjørtur nord og vestover fra Málaga. Byen er i dag et viktig senter for jordbruksproduksjon og ligger vakkert til i en åsside med vidt utsyn over åkrer, oliven- og appelsinlunder. Ut fra kirken Iglesia de la Encarnación sprer brosteinsgatene seg utover. Rett utenfor dagens bysenter ligger Castillo, byens borg som ble påbegynt av romerne og videreført av både maurere og kristne. I nærområdet til Álora finner du grotter – Cuevas de Ardales – som er mer enn 1,5 kilometer lange med søyler av dryppstein, underjordiske sjøer og 20.000 år gamle huelmalerier.